Featured Slider

Talc.


Terdapat di dalam bedak, sabun, produk penjagaan kebersihan wanita, eyeshadow, foindation, bedak muka, lipstick, blusher, deodorants dan banyak lagi.
Macam mana nak tahu? Baca label ada tulis talcum powder atau cosmetic talc.
Apa itu talc?
Talc adalah mineral yang kebanyakkan digunakan dalam industri kosmetik. Ia melembutkan, menyerap air atau minyak, mencegah kulit merekah dan membuatkan wajah anda cantik.
Tapi tahukah anda penggunaan talc diharamkan di Europe.

Bahana merkuri

Anda tahu tak, bagaimana kita nak lupuskan merkuri?
Antara langkah nya, buang semua baju dan semua benda yang terkena merkuri. Dan kena tanam dalam tanah tau.
So mereka yang guna produk merkuri ni nak kena tanam muka dalam tanah ke?

9 perkara yang anda tidak tahu tentang paraben.



#1 Digunakan secara meluas dalam industri kosmetik dan penjagaan kulit. Bertindak sebagai bahan pengawet dalam deodorants, lotion, lipstick, shampoo, skrub wajah, dan banyak lagi.

#2 Ada kemungkinan ia merbahaya kepada anda.
Paraben adalah mimik kepada estrogen wanita. Oleh itu, ia boleh menyebabkan kanser payudara. Dan ada juga partikel paraben didalam jantung, hati dan otak. Menakutkan bukan?

#3 Anda boleh katakan “selamat tapi tiada maaf bagimu”
Jika anda ingin mengambil risiko, boleh. Tapi ada beribu jenis barangan kosmetik yang free-from-paraben. Kenapa tidak bertindak?

#4 Ia bukan rakan baik rambut anda.
Kering, gatal, warna rambut semakin luntur dan anda makin botak.

#5 Tapi paraben juga bagus untuk menghilangkan minyak.
Ya, tapi ada alternatif lain seperti produk yang berasaskan buah-buahan dan tumbuhan. Itu lebih baik.

#6 Baca label anda.
Ia tidak dinamakan hanya paraben. Nama panjang dik oi. Methylparaben, butylparaben, propylparaben. Dan lebih mengelirukan, Alkyl parahydrixy benzoates.

#7 Masih ada yang lain.
Cari alternatif daripada pengawet jenis paraben. Contoh ethylexyglycerin, phenoxyethanol. Plant-based dan semulajadi dari alkohol. Lebih baik dari paraben.

#8 Berpada-pada.
Jikalau anda sudah terjebak dengan “mereka”. Perlahan-lahan kita tukar dan jika masih banyak dan sayang, alternatifkan penggunaan nya. Sampai habis. Tak guna nanti rugi kan?

#9 Industri kosmetik di US banyak yang “mengharamkan” paraben dalam produk mereka. Kesedaran mungkin?

#DoozyBeauty
#beYOUtiful
#mamaCOOL
#SaintisCantik 

Serum dan jenis kulit.

Serum dan jenis kulit. U ols dah tahu ke jenis kulit memasing? Jom kita tahu jenis SERUM.
Kulit berjerawat. Carilah
•Serum VitaminC (meningkatkan penghasilan kolagen, mempercepatkan proses pembaharuan dan baiki kulit dan juga mengurangkan inflamasi)
• Retinol( antioksida dan mengurangkan
inflamasi)
• Zinc (mengurangkan iritasi dan penghasilan minyak dan hyaluronic asid (mengekalkan kelembapan)
Kulit kering- Carilah
• Serum vitaminE. (Antioksida, memelihara sel dari dioksida, niacinamide (membantu elastik kulit,
• Glycolic acid (membantu membuang sel kulit mati dan lighten discoloration
• Hyaluronic acid (mengekalkan kelembapan)
Kulit kusam - Carilah
• Serum antioksida seperti green tea, resveratrol, ferilic asid (melawan radikal bebas, meningkatkan pelindungan terhadap natahari, dan membakki sel dengan lebih cepat dan membenarkan proses pembaharuan kulit pada waktu malam.
Anti-aging- Carilah
• Serum vitamin A.
Sebab produk yang ada vitaminA sangat bagus untuk anti penuaan.
Okay tak info i ni?
Nanti MJ sambung bab pemilihan pelembap ye?

Kenali jenis kulit anda.

Kenali jenis kulit u ols. Ada berpuluh-puluh jenis kulit di dunia. Tapi yang biasa kita dengar kulit kering, kulit kering dan kulit berminyak.
Susah nak detect tau. Sebab satu muka pon boleh ada 3 jenis ini.
Pelik tapi benar.
•KULIT KERING•
Antara masalah terbesar pada kulit wajah. Masalah kulit kering kebanyakkan nya adalah dari keturunan, faktor persekitaran seperti kerjaya, makanan, masalah hormon dan cuaca.
•KULIT NORMAL•
Yang berkulit normal pula selalu masalah kulit kering di pipi. Sebab pipi pau kot 😜 gurau je. Sebab pipi lebih banyak terdedah kan. Bulat molek orang kata.
•KULIT BERMINYAK•
Kulit berminyak, dari pandangan mata kita boleh nampak kan. Bersinar dari jauh. Apatah lagi orang yang mengalaminya. Kulit berminyak tampak sihat tapi cepat berkedut.
•KULIT SENSITIF•
Masalah kulit sensitif sangat merunsingkan dan boleh membuatkan anda jadi down.
Malu dan tidak ada keyakinan diri.
Kulit merah, jerawat nanah..
So, dah boleh detect apa jenis kulit u ols?
Moga manfaat 😍

Cantik dari luar

Ada pula tanya cantik luar macam mana.
Kena beli baju mahal-mahal ke? Kena jadi putih ke?
Kena pakai baju ketat ke?
Kena pakai kasut 5inci ke?
Teruk nawww kan, tips ini lagi senang tau. Benda yang kita nampak.
• Jangan merokok (muka cepat tua)
• Guna pelembap (lambat penuaan)
• Guna SPF (tidak berjeragat)
• Jauhi gula (cepat tua sebab kolagen hilang)
• Bersenam (peluh keluar dari pori, muka glowing)
Lagi simple je kan.
Selamat beramal 😘😘

Cantik dari malam

Cantik dari dalam. Macam mana kita nak cuba?
• Sentiasa berfikiran positif.
• Senyum selalu.
• Bersyukur.
• Minum air banyak
• Hati kena baik.
• Yakin.
• Solat kena jaga.
Simple kan?
#DoozyBeauty