minyak sawit atau minyak zaitun?

Assalamualaikum u ols. Semenjak saya cuba cut down sugar ni, saya banyak baca dan mengkaji. Cuba cari alternative dalam makanan dan makanan sihat. Cuba sebaik mungkin menolak gula. Tapi ada masa kantoi juga. Rasa sesedut Milo ais kaw dan secalit asikrim okay kan? Kikiki.
Semalam research juga pasal minyak untuk masak. Kena tahu kan. Sebab saya penggemar rancangan memasak. Tapi rancangan memasak jarang cerita pasal the science of cooking. So jom antara kupasan la pasal  minyak masak.
Antara minyak yang ada di dunia. Dan juga yang mana saya sempat baca dan kaji. Banyak rupanya jenis minyak. Yang saya tahu minyak sawit n olive je. Okay, jom kita review sikit.

Antara jenis minyak adalah minyak Kelapa Sawit, Minyak Kelapa, Minyak Jagung, Bunga Matahari, Minyak Zaitun [Olive Oil], Sesame, Avocado, Macadame Oil, dan lainnya.

Tapi yang selalu kita guna untuk menggoreng adalah minyak sawit dan minyak zaitun. Kadang-kadang ada juga yang menggunakan butter kan?
Jom kita tengok satu persatu jenis dan pilih mana yang sesuai untuk kehidupan kita.


Minyak sawit
Minyak kelapa sawit  terdiri dari  lemak tepu.
Keburukkannya, minyak ini tidak boleh digunakan secara berulang-ulang kerana dapat merubah ikatannya menjadi lemak trans. Bahaya untuk kesihatan jantung. Jadi block pada salur jantung nanti.
Kebaikannya ia paling stabil pada suhu panas dan sesuai untuk menggoreng. Tak kira minyak sikit atau deep fry. Sesuai dengan jenis masakan rakyat Malaysia.




Minyak zaitun atau Olive Oil
Olive oil atau yang dikenali dengan minyak zaitun diketahui baik untuk kesihatan. Minyak zaitun mudah terurai oleh suhu.
Kebaikan ,minyak ini dapat meningkatkan kolesterol HDL (kolesterol jahat) dan menurunkan jumlah kolesterol LDL (kolesterol baik) ada darah.
Olive oil tidak sesuai digunakan untuk memasak. Untuk dressing salad okay je. Atau tumis light-light okay. Goring lama-lama NO NO NO. Mintak zaitun cepat terurau dengan suhu panas. Kalau goring lama-lama, jadi chemical reaction dan cepat hangus. Makanan hangus kan bahaya. Excess hangus lead to cancer.


Butter
Antara sumber lemak yang tinggi. Nak menggorang dengan butter tak sesuai sebab nanti ubah menjadi chemical reaction. Plus, banyak makan butter boleh ke arah obesiti. Lemak tepu yang tinggi. Kalau kita lambat masak, hitam kan jadi butter ni?



No comments